Kommentar till Johannes-prologen

Kommentar till Johannes-prologen

Thomas ab Aquino

Antalst

Artikelnummer

978-91-7463-644-4

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 232 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 248 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 263 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 273 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 279 kr/st - spara 10%

310 kr

inkl. moms

Beskrivning

Johannes-prologen består av de första 18 verserna av Johannes-evangeliet, vars berömda inledningsord lyder: »I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.»

Få texter har utövat ett större inflytande på Västerlandets tänkande och andliga liv, och för den kristna teologien och filosofien är den däri presenterade läran om Logos, det gudomliga Ordet, genom vilket allting är skapat, Ordet som vart kött i Jesus Kristus, helt och hållet grundläggande.

Johannes-prologens teologiska betydelse framgår också därav att den, eller för att vara exakt dess fjorton första verser, normalt reciteras i slutet av varje traditionellt firad katolsk mässa.

Föreliggande översättning omfattar den inledande delen av S:t Thomas ab Aquinos synnerligen omfattande kommentar till Johannes-evangeliet. Just det parti som här översatts har av den kände thomistiske filosofen Josef Pieper kallats »den mest storstilade formulering av Logos-läran som finns i den västerländska teologin» och har av den ledande Thomas-forskaren och Thomas-biografen James Weisheipl framhållits som oöverträffad bland Thomas´ många verk om Den Heliga Skrift. [Språk: Svenska] Inbunden